Saté Babi

Dit Indische gerecht is in 30 minuten klaar. Heerlijk voor bij de rijsttafel!

Benodigdheden Vlees

  • 1 kg mager varkensvlees
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 theelepels suiker
  • 1 à 2 bouillontabletten
  • 2 plakjes djahe
  • 1 theelepel aromat
  • 1 theelepel vetsin
  • 2 theelepels djintan
  • 1 eetlepel ketumbar
  • 2 eetlepels asamwater
  • zout naar smaak
  • olie
  • satéstokjes


Benodigdheden saus

  • 100 gram gebakken uitjes (kant en klaar te koop)
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 4 eetelepels ketjap
  • 3 eetlepels stroop
  • 1/2 citroen
  • vloeibaar aroma (maggie)
  • water
  • olie


Bereidingswijze Vlees

  • Het vlees in repen snijden en daarna in kleine blokjes van 2 cm
  • Knoflook met de suiker, djahe en bouillontablet fijnmaken in de tjobe
  • Voeg aan dit mengsel aromat, vetsin, djintan, ketumbar, asamwater toe
  • Het vlees en het kruidenmengsel mengen, en ongeveer tien minuten in laten trekken
  • De satéstokjes invetten met olie. Aan elk stokje vier stukjes vlees rijgen
  • De satéstokjes roosteren in een koekepan met een klein beetje olie, tot ze lichtbruin zijn. De stokjes regelmatig omdraaien. Als er te weinig olie in de pan is, dan iets erbij doen


Bereidingswijze saus

  • Knoflook fijnsnijden en bakken in iets olie
  • Gebakken knoflook en gebakken uitjes heel fijn maken in de tjobe
  • Voeg de pindakaas, ketjap, stroop, maggie en citroensap naar smaak toe: de saus moet zoetzuur van smaak zijn, niet te zuur
  • Schenk er nu, beetje bij beetje, heet water bij: de uien gaan zwellen en daardoor wordt de saus dikker. Voeg net zoveel water toe, tot de saus goed schenkbaar is. Als er veel water bij moet, voeg dan ook extra smaakstoffen toe: pindakaas, ketjap, stroop, maggie en citroensap. De satésaus goed op smaak brengen