Pepesan ikan (Indische gestoomde makreel)

Misschien wel een van de bekendste gerechten met makreel: Pepesan ikan. Dit recept is van mijn tante (Sigrid), die het op haar beurt natuurlijk weer van mijn oma kreeg. Je kan het maken met gerookte makreel maar nog lekkerder is het om verse makreel van de visboer te kopen. Vraag aan de visboer of hij hem schoonmaakt voor je en het enige wat jij nog maar hoeft te doen is hem vullen met de heerlijke boemboe. Even stomen in aluminiumfolie en klaar is kees. Uiteraard kan je de kop er ook door de visboer af laten halen. Wees niet bang voor graatjes want bij gestoomde makreel valt het vlees er zo af. De saus kan je zo pittig maken als je zelf wilt. Bij ons is-ie mild-pittig, maar voeg gerust riant sambal toe naar smaak. Eet het lekker met witte rijst, gebakken uitjes, kroepoek en atjar ketimoen.

Benodigdheden
2 verse makrelen (schoongemaakt)
1 blikje tomatenpuree (70 gr)
1 bouillonblokje (groente)
1 lombok (rode peper)
1 sjalot of ui
2 stengels sereh (citroengras)
3 tenen knoflook
6 kemirinoten
2 tl assem (tamarinde)
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl kunjit (kurkuma)
1 tl ketoembar (korianderpoeder)
1 tl gula djawa
Paar blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes)


Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix met de kom van de blender of foodprocessor 1-2 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 1 lombok en 6 kemirinoten tot een (niet te gladde) boemboe.
Meng in een kommetje 2 tl assem (tamarinde) met 2-3 tl water tot het dunner is geworden.
Fruit de boemboe even kort aan in een scheutje olie. Zet het vuur wat lager en voeg het assem-water toe samen met 1 blikje tomatenpuree en 100 ml water. Meng goed door elkaar.
Voeg nu 1 bouillonblokje toe, 1 tl djahé, 1 tl kunjit, 1 tl ketoembar, 1 tl gula djawa en een snuf zout. Breng tegen de kook en zet het vuur wat lager. Deksel op de pan en even zachtjes 10 minuten laten pruttelen.
Proef na 10 minuten of de smaak naar wens is. Meer pit? Voeg dan wat sambal toe. Iets milder? Voeg wat suiker toe of extra gula djawa.
Neem een ovenschaal en een flink stuk aluminiumfolie. Haal de kop van de makreel (tenzij de visboer dit al gedaan heeft) en snijd hem met een scherp mes iets verder open.
Vul de makreel riant met de boemboe en plaats daarbovenop een paar blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes) en 1 stengel (geneusde) sereh. Bestrijk ook de rest van de vis zodat je alle boemboe hebt gebruikt.
Vouw het folie goed dicht en zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder de blaadjes djeroek poeroet en de sereh en serveer met witte rijst, atjar ketimoen, gebakken uitjes en kroepoek. Mmmmm!