Nasi Goreng Balikpapan (gebakken rijst uit Balikpapan)

Benodigdheden

  • 500 gram rijst
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • ½ komkommer in schijfjes
  • 1 mespunt kentjoer
  • gebakken uitjes, atjar zout, peper, nootmuskaat
  • 2 grote uien, fijngesneden 1 stukje trassi
  • 1 theelepel sambal oelek 1 stukje prei, fijngesneden
  • 100 gram ontbijtspek 250 gram kip, in stukjes
  • wat selderie, fijngehakt


Bereiding

  • Fruit in wat olie de trassi, knoflook en de ui totdat de ui bruin is.
  • Doe dan de kip (vlees van hamlappen of garnalen of gecombineerd kan ook) erbij.
  • Maak het af met de overige kruiden. Is het vlees bruin, dan het spek toevoegen totdat dit gaar is.
  • Voeg dan beetje bij beetje de rijst toe en blijf goed omroeren totdat de rijstekorrels los zijn.
  • Giet er wat ketjap over en de sambal naar smaak.
  • Het geheel weer goed omscheppen.
  • De prei en selderie als laatste er doorheen mengen.


Eindbereiding

  • Opdienen in een diepe schaal.
  • Garneer het geheel met een gebakken spiegelei, plakjes komkommer en gebakken uitjes.
  • Geef er kroepoek, zoute vis en zelfgemaakte atjar bij.